LIQUITECH X16
ANTIGEL TERMOTEHNIC GATA PREPARAT LA -16°C 

Antigelul termotehnic Liquitech X16 este un antigel termic “ready to use”, pe bază de monoetilenglicol și inhibitori de coroziune.

  • Mod de utilizare

  • Domeniul de utilizare

  • Informatii tehnice

Se recomandă urmarea instrucțiunilor de mai jos pentru o funcționare optimă a instalației solare. 

ATENȚIE!: A nu se folosi Liquitech X16 pe elemente galvanizate, zinc sau aliaje de zinc.

Dacă instalația este la prima punere în funcțiune:
a) Înainte de umplerea cu antigel, se recomandă să se facă o clatire cu apă, pentru a elimina impuritățile rezultate în urma procedeului de asamblare.
b) După ce s-a făcut spălarea, se recomandă introducerea imediată a soluției de antigel, chiar dacă instalația nu va intra în funcțiune imediat.
c) Este esențială eliminarea golurilor de aer din instalație, pentru că acestea pot duce la un transfer ineficient de căldură.
d) Se recomandă curățarea elementelor filtrante după 10 zile de la punerea în funcțiune a instalației.
e) Se recomandă ca anual să se facă o analiză chimică a fluidului termic din instalație, pentru a se verifica proprietățile antigelului.

Dacă instalația se află deja în utilizare:
a) Înainte de umplerea instalației cu soluție de antigel, se recomandă o curățare totală cu dezincrustanții din gama Liquitech.
b) După ce s-a făcut curățarea, se recomandă introducerea imediată a soluției de antigel, chiar dacă instalația nu va intra în funcțiune imediat.
c) Este esențială eliminarea golurilor de aer din instalație, pentru că acestea pot duce la un transfer ineficient de căldură.
d) Se recomandă curațarea elementelor filtrante după 10 zile de la introducerea antigelului în instalație. Se recomandă ca anual să se facă o analiză chimică a fluidului termic din instalație, pentru a se verifica proprietățile antigelului.
e) Se recomandă ca anual să se facă o analiză chimică a fluidului termic din instalație pentru a se verifica proprietățile antigelului.
f) Dacă se dorește o completare, a unui alt antigel deja aflat în instalație, cu Liquitech X16, se recomandă să luați legătura cu specialiștii noștri pentru a verifica compatibilitatea antigelurilor.

Punctul de congelare al fluidului termic se poate măsura doar cu un aparat de măsurare al punctului de îngheț pentru soluțiile pe bază de monoetilenglicol, glicerină și apă. Dacă acest lucru nu este specificat pe aparatul de măsurare, valorile nu sunt concludente.

Produsul este folosit ca fluid termic anti-îngheț sau ca fluid termic anticoroziune în instalațiile termice casnice sau industriale, în instalațiile de aer condiționat sau în instalațiile dotate cu pompe de căldură.
ATENȚIE!: A nu se utiliza în instalațiile termice care au în compoziție elemente de zinc sau aliaje de zinc care intră în contact direct cu antigelul.  

Caracteristici Valori prescrise Metoda de analiza
Aspect lichid limpede albastru vizual
Punct de fierbere (diluție 1:1 apă) >104°C ASTM D 1120
Punct de congelare (diluție 1:1 apă) <-16°C ASTM D 1177-17
Densitate (20°C) 1.04-1.05 g/cm3 DIN 51757
Indice de refracție (nD20) 1.3654 DIN 51423
pH 7.5 - 9.5 ASTM D 1287

 

Coroziunea pe metale

Tabelul de mai jos a fost realizat folosind un test de coroziune conform ASTM D 1384.

METAL PIERDERI DE METAL PRIN COROZIUNE
Cupru (SF Cu) -0.1 g/m2
Alamă (MS 63) ±0.0 g/m2
Oțel (HI) ±0.0 g/m2
Fontă (GG 26) ±0.0 g/m2
Aluminiu (G-AlSi6Cu4) -0.3 g/m2

 

Punctul de congelare

PRODUSUL SE FOLOSEȘTE CA ATARE, FĂRĂ A MAI FI DIULAT!

Liquitech X16 Punct de congelare Densitate Indice de refractie nD20
100% vol -16°C 1.044 g/cm3 1.3654


Dacă există pierderi de fluid termic în instalație, se va completa cu Liquitech X16, folosit ca atare.