LIQUITECH TX100
ANTIGEL TERMOTEHNIC

Antigelul termotehnic Liquitech TX100 este un antigel termic concentrat care are la bază un mix de glicoli și inhibitori de coroziune.

  • Mod de utilizare

  • Domeniul de utilizare

  • Informatii tehnice

Se recomandă urmarea instrucțiunilor de mai jos pentru o funcționare optimă a instalației solare. 

ATENȚIE!: A nu se folosi Liquitech TX100 pe elemente galvanizate, zinc sau aliaje de zinc.

Dacă instalația este la prima punere în funcțiune:
a) Înainte de umplerea cu antigel, se recomandă să se facă o clatire cu apă, pentru a elimina impuritățile rezultate în urma procedeului de asamblare.
b) După ce s-a făcut spălarea, se recomandă introducerea imediată a soluției de antigel, chiar dacă instalația nu va intra în funcțiune imediat.
c) Este esențială eliminarea golurilor de aer din instalație, pentru că acestea pot duce la un transfer ineficient de căldură.
d) Se recomandă curățarea elementelor filtrante după 10 zile de la punerea în funcțiune a instalației.
e) Se recomandă ca anual să se facă o analiză chimică a fluidului termic din instalație, pentru a se verifica proprietățile antigelului.

Dacă instalația se află deja în utilizare:
a) Înainte de umplerea instalației cu soluție de antigel, se recomandă o curățare totală cu dezincrustanții din gama Liquitech.
b) După ce s-a făcut curățarea, se recomandă introducerea imediată a soluției de antigel, chiar dacă instalația nu va intra în funcțiune imediat.
c) Este esențială eliminarea golurilor de aer din instalație, pentru că acestea pot duce la un transfer ineficient de căldură.
d) Se recomandă curațarea elementelor filtrante după 10 zile de la introducerea antigelului în instalație. Se recomandă ca anual să se facă o analiză chimică a fluidului termic din instalație, pentru a se verifica proprietățile antigelului.
e) Dacă se dorește o completare a antigelului, deja aflat în instalație, cu Liquitech TX100, se recomandă să luați legătura cu specialiștii noștri pentru a verifica compatibilitatea antigelurilor. Punctul de congelare al fluidului termic se poate măsura doar cu un aparat de măsurare al punctului de îngheț pentru soluțiile pe bază de propillenglicol și apă. Dacă acest lucru nu este specificat pe aparatul de măsurare, valorile nu sunt concludente. Alternativ, se poate folosi un refractometru care să masoare indicele de refracție.
f) Dacă se dorește o completare, a unui alt antigel deja aflat în instalație, cu Liquitech TX100, se recomandă să luați legătura cu specialiștii noștri pentru a verifica compatibilitatea antigelurilor.

Punctul de congelare al fluidului termic se poate măsura doar cu un aparat de măsurare al punctului de îngheț pentru soluțiile pe bază de monoetilenglicol, glicerină și apă. Dacă acest lucru nu este specificat pe aparatul de măsurare, valorile nu sunt concludente.

Produsul este folosit ca fluid termic anti-îngheț sau ca fluid termic anticoroziune în instalațiile solare, în instalațiile din industria alimentară și oriunde este necesar un fluid termic non toxic.
ATENȚIE!: A nu se utiliza în instalațiile termice care au în compoziție elemente de zinc sau aliaje de zinc care intră în contact direct cu antigelul.  

Liquitech TX100 este un antigel termotehnic industrial, conceput după o rețetă bazată pe 30 de ani de experiență în domeniul producției de soluții chimice profesionale. Pachetul complex de aditivi asigură protecție sporită împotriva coroziunii și crește durata de viață a instalației termice.
Liquitech TX100 nu conține silicați, nitriți, amine, borați sau sulfați.
Liquitech TX100 este stabil din punct de vedere termic pană la o temperatură de 140°C în dilutie cu apă demineralizata. 

 

Caracteristici Valori prescrise Metoda de analiza
Aspect lichid limpede verde vizual
Punct de fierbere (diluție 1:1 apă) >108°C ASTM D 1120
Punct de congelare (diluție 1:1 apă) <-35°C ASTM D 1177
Densitate (15°C) 1.11-1.20 g/cm3 ASTM D 1122
pH 7,5 - 11,0 ASTM D 1287
Conținut de apă max 5% ASTM D 1123

 

Coroziunea pe metale

Tabelul de mai jos a fost realizat folosind un test de coroziune conform ASTM D 1384.
S-a testat o concentrație de 33% Liquitech TX100 și 67% apă demineralizată la o temperatură de 88°C, timp de 14 zile.

METAL PIERDERI DE METAL PRIN COROZIUNE
Cupru (SF Cu) -0.1 g/m2
Alamă (MS 63) -0.1 g/m2
Oțel (HI) -0.1 g/m2
Fontă (GG 26) -0.2 g/m2
Aluminiu (G-AlSi6Cu4) -0.3 g/m2


Pentru menținerea proprietăților inhibitorilor de coroziune, nu se recomandă folosirea Liquitech TX100 în diluție mai mică de 25%.

 

Tabel de diluții

PRODUSUL NU SE FOLOSEȘTE CONCENTRAT!

A NU SE DILUA CU APĂ DE PUȚ!

Liquitech TX100 se diluează cu apă demineralizată sau distilată. Dacă se folosește apă de rețea, concentrația maximă de clor admisă este de 100mg/kg.

Liquitech TX100 Punct de congelare*
25% vol -10°C
30% vol -16°C
40% vol -25°C
50% vol -35°C
60% vol -51°C


*Valorile din tabel sunt date de măsurătorile efectuate în laborator și pot suporta mici diferențe.
Dacă există pierderi de fluid termic în instalație, se va completa cu Liquitech TX100 în diluție 1:1 cu apă demineralizată sau distilată sau cu Liquitech Solar28, folosit ca atare.

 

Compatibilitatea cu materialele de etanșare

Liquitech Solar100 în diluție cu apă demineralizată sau distilată nu atacă materialele de etanșare folosite în mod frecvent în instalațiile termice. Tabelul de mai jos prezintă elastomeri și mase plastice care sunt rezistente la diluțiile dintre Liquitech Solar100 și apă demineralizată. Tabelul de mai jos este realizat pe baza rezultatelor experimentale precum și pe baza studiilor de specialitate.

 

Materiale rezistente la Liquitech TX100

Cauciuc butilic
Cloropren
Cauciuc EPDM
Cauciuc NBR
Cauciuc natural (sub 80°C)
Fluoroelastomer
Poliamida (sub 115°C)
Polioxilmetilenă
Polibutenă
Polietilenă
Polipropilenă
Politetrafluoretilenă
Policlorura de vinil
Cauciuc siliconic
Cauciuc stiren butadienic (sub 100°C)
Rășini poliesterice nesaturate
 

Ambalare

Liquitech TX100 se ambalează în canistre de 5kg, 10kg, 20kg, 60 kg, butoaie de 220 kg și vrac în cub IBC 1000 kg.

 

Termen de valabilitate in depozitare

3 ANI cu respectarea instrucțiunilor din Fișa cu Date de Securitate.